Στην λογική του σβήσε – γράψε βρίσκονται τα στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου αφού με βάση τις ανατιμήσεις στα προϊόντα πρώτης ανάγκης και στην ενέργεια ο λογαριασμός δεν βγαίνει ώστε οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού στην Θεσσαλονίκη να κατευνάσουν τις ανησυχίες των πολιτών.
Τα περιθώρια παρέμβασης του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Θεσσαλονίκη είναι ιδιαίτερα περιορισμένα σε μια στιγμή μάλιστα που μέσα στον μήνα οι καταναλωτές θα δουν τις πρώτες αυξήσεις στους λογαριασμούς τους.
Τα συναρμόδια υπουργεία εξετάζουν προσεκτικά όλα τα θέματα καθώς η δέσμη μέτρων που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός μέχρι στιγμής εμφανίζεται να είναι ιδιαίτερα περιορισμένη.
Με λίγα λόγια ο πρωθυπουργός θα ανέβει στην συμπρωτεύουσα κρατώντας μικρό καλάθι καθώς τα δημοσιονομικά δεδομένα είναι περιορισμένα.
Το πρώτο θέμα πάντως που απασχολεί το Μέγαρο Μαξίμου είναι οι παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν στην ενέργεια καθώς το θέμα αυτό δεν απασχολεί μόνο τα νοικοκυριά αλλά και όλες τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις .
Οι πληροφορίες λένε ότι μεταξύ άλλων εξετάζεται η διεύρυνση του κοινωνικού Τιμολογίου της ΔΕΗ , η οριζόντια επιδότηση των ευάλωτων νοικοκυριών , αλλά και η μείωση του Ενιαίου Τέλους Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ).
Ο υπουργός Επικρατείας Ακης Σκέρτσος, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ ανέφερε χαρακτηριστικά γι αυτό το θέμα : «Θα υπάρξουν παρεμβάσεις και ανακοινώσεις από τον πρωθυπουργό και για τα ενεργειακά τιμολόγια με στόχευση και έμφαση στα ευάλωτα νοικοκυριά που δεν μπορούν να πληρώσουν λογαριασμούς, ενώ θα υπάρξουν και ανακοινώσεις για μειώσεις φόρων».
Στην πραγματικότητα όμως κανένα απ όλα αυτά δεν αφορά αποκλειστικά την μεσαία τάξη και τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες οι οποίοι τώρα επιχειρούν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που τους δημιούργησε η πανδημία.
Σε ό,τι αφορά τις αυξήσεις στα είδη πρώτης ανάγκης η κυβέρνηση σε αυτή την φάση εμφανίζεται να θέλει να ενεργοποιήσει τους εκλεκτικούς μηχανισμούς προς αποφυγή της αισχροκέρδειας ενώ θα ζητήσει από τους πολίτες να κάνουν έρευνα αγοράς πριν προμηθεύονται τα προϊόντα που θέλουν.
Παράλληλα αναζητά αντισταθμιστικά μέτρα με στόχο να μετριάσει τις επιπτώσεις στην τσέπη του καταναλωτή . Όπως επισημαίνεται όμως από τους ειδικούς οι παρεμβάσεις που μπορεί να κάνει η κυβέρνηση είναι περιορισμένες , καθώς οι τάσεις της αγοράς δείχνουν να υπερβαίνουν τις δυνατότητες παρέμβασης της κυβέρνησης στο κύμα αυξήσεων.